12 mei: succesvol Nakba evenement in Amsterdam
Zoals eerder werd aangekondigd op de website van de Musical Intifada en elders, vond op 12 mei in Jongerencentrum Argan in Amsterdam een evenement plaats ter gelegenheid van de herdenking van het 64e jaar van de door de Zionisten tegen het Palestijnse volk in uitvoering zijnde Nakba.
Het evenement werd georganiseerd door het centrale comite van de Musical Intifada in samenwerking met Argan, en had een uniek programma van sprekers en artiesten. In totaal waren er ongeveer 90 mensen aanwezig, die hielpen een gedenkwaardige atmosfeer te creeren waarmee een bijzonder pro-Palestina evenement op Nederlandse bodem werd neergezet. De sprekers werden op een zowel leuke als passende wijze geintroduceerd door Umar Mirza, hoofdredacteur van de website ‘Wijblijvenhier’.
Hoofdgast op het evenement was de Palestijnse spreker Abbas Hamideh uit de Verenigde Staten, namens de Right of Return Coalition Al Awda, de grootste Palestijnse grassroots-organisatie in Amerika die zich inzet voor het Palestijnse Recht op Terugkeer.
In een zowel emotionerende als strijdbare voordracht die verwijzingen bevatte naar zijn eigen levensverhaal – Abbas is een nakomeling van overlevenden van de beruchte massamoord in Deir Yasin in 1948 door Joodse terreurgroepen – benadrukte hij dat ondanks 64 jaar Nakba, de vastberadenheid en veerkracht van de Palestijnen om hun rechten terug te winnen vandaag de dag nog recht overeind staat. Lees zijn persoonlijke verslag over zijn deelname aan het evenement op zijn blog, of lees zijn hele speech hier. Er is zelfs een vertaling ervan in het Nederlands verschenen op Wijblijvenhier.
Tariq Shadid (aka Doc Jazz), voormalige mediawoordvoerder voor het bestuur van de Palestijnse Gemeenschap in Nederland (PGN), die vanuit zijn huidige woonplaats in het Midden Oosten voor dit evenement over kwam vliegen, benadrukte het belang van anti-normalisatie als een van de belangrijkste strategieen om de voortgaande campagne van Zionistische propaganda en demagogie het hoofd te bieden.
Marijke Merel, die een project leidt voor de vrijlating van Palestijnse kinderen in Israelische gevangenschap genaamd ‘Talliq‘, vroeg aandacht voor de lijdensweg van deze kwetsbare individuen die vaak zonder aanklacht of vorm van proces worden opgesloten, en hierbij regelmatig aan martelingen en vernederingen worden blootgesteld.
Wim Lankamp, voorzitter van de langstbestaande pro-Palestina beweging in Nederland, het Nederlands Palestina Komitee (NPK), hield een voordracht die een uitstekend overzicht gaf van de huidige stand van zaken in de strijd voor Palestijnse rechten.
Twee Nederlanders van Marokkaanse afkomst werden op het podium geinterviewd over hun ervaringen tijdens het reizen naar Palestina. Een van hen, een jonge vrouw met de naam Hanane, werd de toegang tot het land geweigerd, getreiterd door de Israelische veiligheidsdienst, voor een nacht in een cel opgesloten en de volgende ochtend op een vliegtuig naar Amsterdam gezet. De ander, de filmmaker en columnist Abdelkarim el Fassi, die naar Palestina was gereisd om een documentaire te maken over Tariq Shadid’s deelname aan de Palestijnse talentenjacht op TV ‘Ghaneeha’ als jurylid voor de audities, deelde zijn ervaringen en gedachten over zijn eerste ontmoeting met de Israelische bezetting met het publiek.
Na deze interessante verhalen en voordrachten werd het muzikale gedeelte van het evenement geopend door de gevierde Palestijnse Oud-speler, zanger en musicus Zaid Tayem, die overigens familie is van de beroemde Palestijnse cartoonist Naji Al Ali – de man die de legendarische cartoon ‘Handala’ tekende – en ook nog eens de neef is van de bekende Palestijnse volkszanger Abu Arab. Zijn authentieke Palestijnse geluid werd zeer goed ontvangen door het publiek, en nodigde mensen uit de dansvloer te betreden met de opzwepende bewegingen van de Palestijnse dabkeh. Een video van zijn optreden kan hier worden bekeken.
Jammer genoeg kon de band van de Nederlandse zangeres Sadie Jayne door onvoorziene tijdsbeperkingen met haar eigen nummers niet aan bod komen. Haar band had echter ook in een eenmalige repetitie de nummers van Doc Jazz voorbereid om hem in zijn liedjes te begeleiden. Hoewel de eerder genoemde tijdslimieten tot gevolg hadden dat Doc Jazz uiteindelijk minder dan de helft van zijn geplande nummers uitvoerde, werden de krachtige boodschappen van de songs die hij zong goed begrepen en ontvangen door het publiek. Een van de nummers was nog nooit eerder ergens live uitgevoerd, namelijk het nummer Free Jerusalem.
Hieronder zijn Youtube video’s te bekijken van het optreden van Doc Jazz. Vergeet niet dat de albumversies van deze nummers vanaf de Soundclick website gedownload kunnen worden!
Over het geheel genomen waren de organisatoren – de leden van het comite van de Musical Intifada – Rachid Eznaden, Sadika Arab en Imane M. tevreden over het verloop van het evenement. Tegelijkertijd houdt de ambitieuze aard van het project in dat ze vastberaden zijn om meer vergelijkbare evenementen te organiseren, en de hoop koesteren een steeds groter publiek te kunnen bereiken, om op deze wijze de Palestijnse strijd niet alleen in woorden van sympathie maar ook in opbouwende actie levend te helpen houden.
Aarzel niet om de messagebox onderaan de website van de Musical Intifada te gebruiken om een vergelijkbaar evenement naar je woonplaats te halen! De Musical Intifada is altijd bereid om een versterkende boodschap van Palestijnse vastberadenheid uit te dragen, waar dan ook ter wereld.
POSITIVE EFFECT
INTIFADA
FREEDOM FLOTILLA
FREE JERUSALEM
MAKE A CHANGE
Recent Comments