‘Marokkanendebat’ is institutionalisering van discriminatie

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Solidariteit!door Tariq Shadid – De Tweede Kamer komt vandaag bijeen op verzoek van de PVV, waarbij het onderwerp van discussie voor het eerst in de naoorlogse Nederlandse geschiedenis niet een specifiek maatschappelijk, politiek of economisch probleem, maar een etnische bevolkingsgroep betreft. Eerder, in 1938, was er het zogeheten ‘Jodendebat’. Het is passend de gruwelijke uitwassen van racistische waanzin van die tijd hierbij in herinnering te roepen, nu opnieuw een bevolkingsgroep tot algemeen probleem wordt bestempeld.

In de volksmond en in de media heeft dit debat de naam ‘Marokkanendebat’ gekregen. De officiele naam (op de website van de Tweede Kamer) luidt: Dertigledendebat over ‘het Marokkanenprobleem’.

Het feit dat dit debat plaats mag vinden, is een aanfluiting voor het huidige Nederlandse politieke bestel. Een Kamervoorzitter hoort een dergelijk verzoek af te wijzen op grond van artikel 1 van de Grondwet, en te eisen dat de partij die het debat aanvraagt met een specifieke probleemstelling komt, waarbij het nooit legitiem kan zijn dat een etnische groep als geheel ter discussie wordt gesteld.

Het feit dat de Kamer ermee ingestemd heeft dit debat te laten plaatsvinden, en het feit dat de overige politieke partijen verzuimd hebben deze discriminerende gang van zaken te boycotten, zou iedere Nederlandse staatsburger ernstige zorgen moeten baren.

Het is even verkeerd om dit debat aan te vragen, als ermee in te stemmen dat het plaatsvindt. Beide houdingen legitimeren de uiterst bedenkelijke gedachte dat een etnische groep als geheel als ‘probleem’ kan worden aangemerkt. Wie bereid is deze discussie aan te gaan, honoreert deze gang van zaken als een acceptabel precedent, zelfs als in de inhoudelijke discussie een verdedigende houding ten aanzien van deze bevolkingsgroep zou worden aangenomen. Deze positionering is een knieval naar de agitatoren van etnische verdeeldheid, en opent de weg naar de institutionalisering en normalisering van discriminatie.

Het ‘Marokkanendebat’ is een mijlpaal in de ontwikkeling van een nieuwe vorm van Nederlandse Apartheid, en verdient niets anders dan een volledige en categorische afwijzing.

 

 

 

Facebooktwitterrssyoutube

Doc Jazz

Doc Jazz is a Palestinian musician, currently based in the United Arab Emirates. He was born and raised in the Netherlands, which is where he started his first musical endeavors. He works full-time as a surgeon, and produces his songs in his free time. He usually does all the instruments and vocals in his recordings by himself. His music, which covers a wide variety of genres ranging from funky pop and jazz all the way to rap and Arabic music, has been featured on many media outlets in the Netherlands, in the Middle East, and elsewhere. The Palestinian cause plays a big role in the themes of his songs.

You may also like...